- Inulina jest polisacharydem o szerokim zakresie właściwości. Co najważniejsze, ma niską wartość kaloryczną, chociaż jest prawie dziesięciokrotnie słodsza aniżeli zwyczajny cukier. Inulina ma właściwości żelujące, stabilizujące i zagęszczające. Czasami ten niskosłodzony cukier może być zastąpiony tłuszczem. Udowodniono, że 1 gram inuliny odpowiada 4 gramom tłuszczu. Produkty z zawartością inuliny nie tracą swojej wartości i zachowują wszystkie swoje cenne właściwości. Co więcej, inulina w niektórych produktach poprawia ich smak i konsystencję, a także zapewnia kremowe doznania podczas konsumpcji danego produktu
- Należy wiedzieć, że inulina jest wyjątkowym probiotykiem, który stymuluje rozwój dobrej flory jelitowej. Inulina reguluje częstotliwość wypróżnień i zmniejsza zaparcia. Ponadto, pomaga kontrolować poziom cholesterolu. Inulina korzystnie wpływa również na regulację metabolizmu węglowodanów. Ze względu na cenne właściwości błonnika, spowalnia ona wchłanianie cukru z pożywienia do krwiobiegu i obniża indeks glikemiczny spożywanego pokarmu. Stosowanie inuliny w żywności jest istotne dla diabetyków